Yoga volgens Nienke

Wat doet yoga dan precies?“, “Dat is toch heel zweverig?”, “Ik kan dat niet, ik ben helemaal niet lenig!”

Zomaar uitspraken van de gemiddelde persoon die ik spreek over yoga en het (nog) niet zo goed kent. Helemaal niet zo gek alleen niet helemaal terecht. In mijn ogen dan.

Bang voor?

Want wat betekent yoga dan voor mij? Daarvoor neem ik je eerst mee in de letterlijke betekenis van yoga. Het woord yoga, dat uit het Sanskriet komt, betekent letterlijk “verenigen”, “beheersen”. Het is een van de filosofische scholen van het Hindoeïsme en wordt gedefinieerd door de term “Chitta Vritti Nirodha”. Dit betekent “het stoppen van de schommelingen van de geest/het verstand”.

Volg je me nog? Ik vind de yoga filosofie onwijs interessant en eerlijk gezegd een beetje ingewikkeld soms. Dus vanaf nu neem ik je vooral mee in mijn eigen beeld, interpretatie en ervaringen.

In 2016, toen ik de eerste Yoga Opleiding deed in Bali, kende ik yoga als mijn ontspanningsmomentje in de week. Na een burn-out besloot ik op reis te gaan in 2016 en kwam ik in eerste instantie in India terecht. Ik heb daar niets concreets aan yoga gedaan maar als land van oorsprong kwam ik het op verschillende manieren toch tegen. Ik zou ongeveer een half jaar in Azië blijven dus ter plekke heb ik de keuze gemaakt om een paar maanden later op Bali een maand te vertoeven en daar een Yoga Teacher Training te doen. Waarom? Dat kon ik niet goed uitleggen, het voelde gewoon alsof het nodig was.

En dat het nodig was is gebleken. Op reis had ik het geweldig en op veel momenten ook vreselijk moeilijk. Wat zat ik in de knoop met mezelf. De eeuwige strijd met m’n verstand/gedachten zat me constant in de weg. Ik was gewoonweg niet gelukkig want ik streefde altijd naar beter, leuker, mooier en gekker. Het was nooit eens goed genoeg.

Tijdens de Yoga Opleiding kreeg ik met een nieuwe dimensie van yoga te maken. Het ging voor mij verder dan dat ontspanningsmomentje. Ik ging mentaal door de mangel compleet met breekmomenten en ook fysiek wist ik niet wat ik meemaakte (zowel positief als negatief).

Terugkijkend heb ik het idee dat ik tijdens de opleiding ben genezen van mijn ziekelijke neiging tot alles overanaylseren en piekeren. Is dat dan over sinds die tijd? Nee, ben je gek. Ik ben nog steeds een mens… Ik ben vooral genezen van het idee dat het alles overdenken me helpt en dat ik het nodig heb.

Happy me na de Yoga Opleiding

Yoga kwam daarvoor in de plaats. Klein stukje theorie on the side, yoga is meer dan alleen de oefeningen op de mat. Het Achtvoudige Pad van Patanjali (een Hindoeïstische wijze meneer die alles keurig heeft opgeschreven 2 eeuwen voor Chr.) beschrijft acht onderdelen die samen Yoga vormen. ‘Asana’ is er één van en dat zijn de poses op de mat. Andere voorbeelden van deze acht onderdelen zijn ademwerk, concentratie en meditatie). Uiteindelijk neem je als yogadocent alle onderdelen mee in de lessen op de mat, maar just so you know!

Achtvoudige pad

Ik had beloofd je mee te nemen in mijn visie en ervaringen dus terug daar naartoe. Yoga is een manier geworden waarmee ik met de grote boze wereld kan omgaan. Het geeft me ruimte in mijn lichaam om ook ruimte in mijn geest te ervaren. Het beoefenen van yoga helpt me bewust te zijn van het hier&nu en laat me de realiteit zoals ‘ie is omarmen. Met alles wat te gek is én alles wat helemaal klote is.

Ook voor mij is het dus meer dan de beoefening van de poses op de mat. Én daarnaast is er ook nog meer dan yoga. Het is niet mijn religie. Ik ben ook nog Nienke die de coachingsmethodiek ACT als een ‘way of life’ ziet, die soms ook met niets van dit alles te maken wil hebben want ‘pfff wat een hoop gedoe’ en die zich nog dagelijks laat inspireren door de mensen om haar heen of door wat ze leest.

Toch heeft yoga een bijzondere plek in m’n hart en mag ik het ondertussen via mijn lessen zelfs doorgeven aan anderen. En daarin is in de eerste plaats de yoga filosofie uiteraard leidend met daarnaast alles wat ik in de alinea hiervoor beschrijf. Soms veel van yoga, soms heel fysiek, dan weer heel mentaal en soms weer niks van dit alles en over een andere boeg.

Aan in ieder geval één overtuiging van mezelf blijf ik in de lessen altijd trouw; jij hebt de regie in je leven om te dealen met alles wat je meemaakt. Jij hebt de keuzemogelijkheid. Hoe? Via bewustzijn. Probeer iets uit, ga op je bek, sta weer op en probeer iets nieuws. Voel. Val uit balans en komt er weer terug in. Onderzoek je eigen mogelijkheden, onderzoek wat jou helpt, wat je grenzen zijn en leer daar trouw aan te zijn.

Mijn motto; vier de ups en gun jezelf de downs. Yoga is naar mijn mening een mooi middel om jezelf dat te leren. Te leren de deur open te zetten voor alles wat mooi én lelijk is. Je loopt wel het risico dat je daar fysiek ook nog eens sterk en flexibel van wordt, met een neiging tot leren ontspannen. Dan ben je gewaarschuwd 🙂

Deel vooral jouw ervaringen en/of vragen in de comments, ik ben benieuwd!
Wellicht tot ziens op de mat!

Namasté,

Nienke

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.

6 reacties op “Yoga volgens Nienke

 1. Hans zegt:

  Wat is het toch fijn om jouw blogs te lezen. En hoe heerlijk om als ouder te ervaren dat de rollen soms ook keren. Want ik laat me nu graag door jou inspireren, (lees opvoeden). Dankjewel daarvoor. Xxx Pap.

 2. Francis zegt:

  Yoga ik zou niet meer zonder kunnen. Als ik een tijd geen yoga gedaan hebt, merk ik dat mijn gedachtes alle kanten opspringen. Yoga herinnerde mij eraan om meer mee te veren met het leven. Dat elke negatieve gedachten invloed heeft op mijn lichaam en leven. Vertrouwen hebben en dat je jouw talenten mag leven. De wereld heeft jouw talent nodig. Namesté Francis

 3. Josita Smink zegt:

  “Even helemaal niets”… ook al lig je soms in een houding die de grenzen van je lichaam opzoekt, dat is yoga voor mij. Jezelf even dat uurtje helemaal niets gunnen. Ik laad weer op, ben weer bewust van mezelf en mn grenzen. Ik ken ook veel mensen die het altijd als zweverig bestempelen maar dat is bij Happy on the move echt niet te merken. Dus iedereen gewoon doen!

 4. Sanne zegt:

  Leven in het nu is voor mij soms een flinke uitdaging, yoga helpt me hierbij.
  Maar yoga helpt me vooral bij het besef dat oordelen over mezelf in geen geval helpt, dat ik geen labeltje ‘goed’ of ‘fout’ hoef te plakken en dat alles goed is. Niet dat me dat altijd lukt hoor, maar het besef is er!
  En met de savasana, de twists en balanshoudingen als favoriet
  Keep up spreading the good things about yoga Nien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *